Virksomheten i 2024 har vært preget av 175 års jubileet for Alexander Kiellands fødsel og 100 års dagen for Arne Garborgs død. Begge dikterne var knyttet til Madla som ga grunn til markering. Kielland bodde tidvis på Madla, han eide og drev teglverk ved Hafrsfjord i ni år. Garborgs far kjøpte et småbruk i Sandal der familien bodde i nesten 30 år, og dikteren oppholdt seg også en periode i Sandal.
Madla historielag hadde i 2024 180 medlemmer.
Medlemssamlinger
¤ Årsmøtet i Madla historielag ble avholdt 26. februar i Hafrsfjordsenteret.
Styrets beretning, regnskap, revisjonsberetning og valgkomiteens innstilling på valg av styremedlemmer og revisor ble godkjent med akklamasjon. Styrets medlemmer er oppført lengre nede, og revisor på revisjonsberetningen.
Ved siden av de vanlige årsmøtesakene med presentasjon av beretninger og regnskap for laget og gjennomføring av valg, hadde Jostein Soland innlegg om «Fra Vestlandsfanden til Velstandsfanden – tanker om regionens gyldne år 1995 – 2015» der det var interessante refleksjoner over hvordan vi har utviklet oss i denne delen av landet de siste tiår.
¤ På medlemsmøtet 29. april holdt «vår egen» historiker Gunnar A. Skadberg foredrag om «Familien Garborg på Sandal». Arne Garborg sin familie bodde på et småbruk i Sandal i nesten 30 år. Dikteren som var det eldste barnet i familien, var voksen da familien flyttet til Madla, men han bodde også tidvis i Sandal. Det ble servering av kaffe og kringle, det var gode samtaler rundt bordene, og styret informerte om hva som skjedde i Madla historielag.
¤ Medlemsturen 2024 gikk til Avaldsnes i Karmøy kommune 28. mai der hele 56 medlemmer i historielaget var med. Målet for dagsturen var Nordvegen Historiesenter som er et informativt opplevelses- og formidlingssenter og Rogaland fylkeskommunes tusenårssted. Avaldsnes har vært et viktig møtested for Kyst-Norge og Europa fra bronsealder til middelalder. I tillegg til besøket på Avaldsnes kirke gikk turen innom Vikinggården Avaldsnes, og på Park Hotel Inn ble det en god lunsj.
¤ Sølvberget bibliotek og kulturhus/Madla bibliotek arrangerte sammen med Madla historielag 28. august i Madla bibliotek foredrag med kunstneren Ingrid Bolme fra Madla.
Bolme har latt seg inspirere av Alexander Kiellands litteratur og verdisyn, og lager kunst av kasserte steiner fra Malde Teglværk som Kielland eide og drev i flere år. Ser mer i historielagets årbok 2024.
¤ Historielaget arrangerte sammen med Madla bibliotek «Kielland-vandring» 1. september.
Om lag 45 medlemmer deltok på denne bydelsvandringen på Kiellands Madla-trakter der vi var innom Møllebukta, madame Nielsens hus i Kompani Linges vei og avsluttet på teglverkstomta. Vandringen er godt beskrevet i historielagets årbok 2024.
¤ På medlemsmøtet 30. september holdt vårt eget medlem prof. emeritus Jan Bjarne Bøe et svært interessant foredrag om «Lokalhistorie og identitet», og møtet bød ellers på en kort orientering om hva som skjer i historielaget, og vi hadde vår vanlige servering av kringle og kaffe/te. En gjengivelse av foredraget kommer i Madla historielags årbok 2025.
¤ På julemøtet 25. november kåserte Rolf Schreiner om spesielle innfallsvinkler til ulike historiske begivenheter der vi fikk høre morsomme og spennende detaljer om personer og hendelser som vanligvis ikke er tatt med i historiebøkene.
Barnekoret til Hafrsfjord menighet sang, det var utlodning og tradisjonell servering av grøt og julebrød, og frammøtet var rekordstort.
Særskilte aktiviteter i Madla historielag i virksomhetsåret
¤ Solid informasjonsskilt for Malde Teglværk som det ble arbeidet med i 2023, ble satt opp ved gapahuken på den gamle teglverkstomta tidlig i 2024. Skiltet har fått en god plassering på kommunens eiendom direkte ved den mye brukte stien langs Hafrsfjord, og skiltet er vel mottatt.
¤ Medlemmer av laget har hatt møte med Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune om framdrift i arbeidet med krysset Madlaveien/Regimentveien og samarbeid med Madla historielag om å markere området mellom Regimentveien og Møllebukta som svært viktig kulturhistorisk område i Madla. Denne møtevirksomheten fortsetter i 2025.
¤ Lagsmedlemmer har hatt møte med kirkegårdsmyndighetene i Stavanger om vedlikehold av Madla gamle kirkegård. Det har vært befaring på kirkegården sammen med myndighetene.
¤ Tor Egil Knutsen og Helge Molaug fra styret har deltatt i møter sammen med andre historielag i Stavanger (spesielt Madla, Hetland, Riska) og Universitetet i Stavanger og Nasjonalbiblioteket om lokalhistoriewiki.no der det går om å skrive historien til gamle Madla og Hetland kommuner (digitale bygdebøker) knyttet opp mot strukturen med gnr/bnr.
Dette arbeidet vil fortsette i 2025, og det må jobbes for å få til en bredere deltakelse.
Samarbeid med andre historielag/Rogaland historielag
¤ Tor Egil, Per Pedersen og Helge deltok på årsmøtet i Rogaland historielag på Jørpeland i april og på møte for historielaga i Sør-Rogaland på Randaberg i november.
Årsmøtet er formelt møte med godkjenning av beretning og regnskap og valg, og de andre kontaktmøtene er viktige or informasjon og erfaringsutveksling.
¤ Det har vært flere møter for historielaga innenfor Stavanger i 2024, som Egil og Helge deltok på, nyttige møter for samordning av aktivitetene til de ti lokale historielaga i kommunen for å få god framdrift i arbeidet med planer i forhold til administrasjon og politikk.
Æresmedlemmer i Madla historielag
Flere medlemmer i historielaget har gjort seg positivt bemerket for sin innsats for Madla historielag over en årrekke.
To av disse medlemmene har blitt gjort til æresmedlemmer i 2024, nemlig Sverre Tørresdal og Walter Husebø. Vi gratulerer nok en gang.
Årbok i Madla historielag «Madla i forandring»
Et viktig årlig arbeid er utgivelsen av historielagets årbok. «Madla i forandring» i 2024 var på 120 sider og inneholdt 21 artikler av elleve forfattere med variert innhold og fra ulike tidsepoker i Madla sin historie.
En stor takk til redaksjonskomiteen for årboka som har bestått av: Tor Egil Knutsen (leder), Martin Wølstad (sekretær), Kate Elin Norland, Arild Topdahl, Øystein Egeland, Turid Vaula Johannesen og Helge Molaug.
Styret i Madla historielag
Det har vært seks egne styremøter i 2024, og styret drøfter saker også i samband med medlemsmøtene og fellesmøter for lokallaga i Rogaland historielag. Mye av drøftingene i styret blir brukt på planlegging av medlemsmøtene og bydelsvandringen. Ellers er det viktig å følge med på og øve innflytelse på det som foregår i bydelen som har et historisk preg, som sikring og markering av historiske minnesmerker og etablerte stedsnavn i bydelen.
Styret har bestått av:
Helge Molaug (leder) Per Pedersen (kasserer)
Marit Voll (sekretær) Mari Lima Sudmann
Tor Egil Knutsen Henning Bredal
10.02.2025 Helge Molaug på vegne av styret

